Középkori szőlőfajtákból állítanak elő bort Sümegen
Különleges bor palackozásába kezdtek Sümegen: a vároldalba telepített történelmi szőlőültetvényről idén először készítenek bort.
Öt évvel ezelőtt ültették be a vároldal egyhektáros területét XV. századi szőlőfajtákkal, melyből idén palackoznak először bort - tájékoztatta az MTI-t Egly Márk borász, a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület elnöke. A Sümegi Vár oldalánál összesen 800 tőkényi, olyan több száz éves szőlőfajta található meg, mint a fehér góhér, bajor és sárfehér, vagy a vadfekete és a piros bakator. Egly Márk elmondta, hogy tavaly csak csekély mennyiségű szőlő termett a területen, idén viszont már legalább 500 kilónyi termés várható, így ebben az évben először palackozásra is sor kerülhet.
Egyhektáros területet ültettek be középkori szőlőfajtákkal a Sümegi Várnál
A műemléki környezetben lévő szőlőültetvény telepítéséhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is hozzájárult. Egly Márk hozzátette: a cél az volt, hogy reprezentálni tudják a középkori Balaton szőlőtermesztését.
Fotó: sumeg.hu
-W-